Permacultuurtuin & Voedselpark

In samenwerking met Stichting de Steenfabriek Udenhout wordt een mooie tuin aangelegd naast De Steenfabriek door een groep enthousiaste vrijwilligers en in samenwerking met professionals.

De Steentuyn onderscheidt zich van meer algemeen gangbaar moestuinieren en dat is gelijk wat ze zo bijzonder maakt. Dit doen wij door de grondbeginselen van de permacultuur toe te passen.

Permacultuur is een ontwerpmethode, gebaseerd op ethiek, ecologie en andere wetenschappen, voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur en de eeuwenoude/traditionele tuinbouw dienen hierbij als voorbeeld.

De tuin in aanleg

Grasland verandert in Permacultuurtuin

Wandelend langs de ruige bokkenweide en het De Steenfabriek, zie je ineens twee enorme bulten van bagger en houtsnippers. En wat doet dat karton daar? Een bezig kruiwagentje racet over het graslandje voor de insectenmuur. Gestaag wordt het gras met karton bedekt, de bulten slinken en komen bovenop het karton terecht. Je bent getuige van het ontstaan van een moestuin en dan eentje volgens de principes van de permacultuur. Wist je dat ongeveer hier, toen de steenfabriek zijn gloriedagen kende, ook tuintjes zijn geweest van de arbeiders die nabij de fabriek woonden?

Permacultuur vraagt om samenwerking met de natuur. Het genereren van een systeem dat zichzelf grotendeels in stand houdt. Plagen worden bestreden middels diversiteit. Het bodemleven wordt met rust gelaten door af te schermen en te mulchen. Houtsnippers bedekken de paden, zodat de plantenbedden onbetreden blijven. Er ontstaat een gezonde, gevarieerde vegetatie van eenjarige- en doorlevende planten. Biodiversiteit wordt groter, door de vele bijen, vlinders en andere dieren die hier hun thuis vinden en zo helpen tot een gezond evenwicht te komen. Een voedzaam stukje grond dat prima past in het grotere geheel van de transformatie Steenfabriek tot natuurgebied. Een plek om tot rust te komen, te genieten van overvloed die de natuur te bieden heeft. Een plek om inspiratie op te doen of aan de slag te gaan waardoor je lekker in je lijf komt.

Je bent welkom om te kijken, te leren van de natuur, te genieten van haar schoonheid. Mocht je actief willen bijdragen aan het project, vrijwilligers gaan hier een mooie rol spelen.

Stuur gerust een email naar: steentuyn@desteenfabriekudenhout.nl of vul het contactformulier in voor meer informatie.


Met karton en compost wordt de eerste laag van de tuin aangelegd. 

© 2022 De Steentuyn – Stichting de Steenfabriek Udenhout