Wie Zijn Wij ?

Stichting De Steenfabriek Udenhout werkt op non-profit basis aan een samenleving waarbinnen wij als mensen in een gezonde verhouding met de ons omringende natuur samen leven.

Dit betekent voor ons een samenleving waarbinnen we op een bewuste manier omgaan met wie we zelf zijn, waar we enthousiast van worden, waar we samen met andere aan kunnen bouwen en waar de natuur en wijzelf wel bij varen.

Onze visie is geen utopie maar vormt een weg naar verandering.

Wij geven invulling aan deze weg door het organiseren van bijeenkomsten, trainingen, workshops. Door samen te werken met andere gelijkgestemde ondernemers, organisaties en personen en door ruimten ter beschikking te stellen voor activiteiten in en rondom ‘De Steenfabriek’ .

En wij noemen ons:

 “De Stichting De Steenfabriek Udenhout, Broedplaats voor Mens en Natuur”Voor wie is de Stichting De Steenfabriek Udenhout bedoeld?

Ben je een ondernemend iemand met creatieve ideeën of heb je nu net inspiratie nodig om vorm te geven aan de verandering waar onze samenleving om vraagt.

Heb je een ruimte nodig om verder vorm te geven aan jouw idee of onderneming?

Of wil je gewoon eens kennis maken?

Vul dan het contactformulier in of bel ons

• José Schoormans +31647001032

• Rob Limpens +31638087535

Ons adres is van Ginnekenweg 12, 5071 NJ, Udenhout 


Boomkikkers

Een Stukje Geschiedenis

Steenfabriek D’n Oven

Onze Stichting is gevestigd op een oud industrieel complex bekend als Steenfabriek D’n Oven in Udenhout. Deze Steenfabriek is in 1890 gesticht en beleefde zijn hoogtepunt in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Toen werden er zo’n 28 miljoen stenen per jaar geproduceerd. Eén op de 50 huizen in Nederland werd toen gebouwd met stenen uit Udenhout. De grote waterplassen, De Leemputten, zijn stille getuigen van deze enorme productie.

In de jaren ’90 viel het doek voor D’n Oven. Nieuwe bouwmethoden en moordende concurrentie waren hier debet aan. Via-via kwam het fabrieksterrein in 2007 in handen van Brabants Landschap.

Het gebied vormt een unieke plek die een ecologische verbindingszone is tussen De Brand en de Loonse en Drunense Duinen aan de ene kant en Het Groene Woud met de Oisterwijkse Vennen aan de andere kant. Dieren als de boomkikker kunnen hierlangs nieuwe leefgebieden bereiken en genen uitwisselen met populaties elders. Deze plek ligt als een soort navel midden in het van Gogh Nationaal Park.

Een wandelroute van Brabants Landschap laat uw dit gebied en z’n natuurlijk transitie van industrieel complex naar nieuwe natuur van dichtbij ervaren Struin eens door het puin.


De Locatie

Wij werken vanuit ‘De Steenfabriek’. Deze voormalige showroom uit de jaren ’80 is om zijn architectonische kwaliteiten bewaard gebleven. Het gebouw is opgetrokken uit lokale stenen in verschillende metselverbanden, bedoeld als reclame voor het toenmalige bedrijf. Het is een creatie van de Tilburgse architect Noud Heerkens (1915-2009).

De Steenfabriek biedt vele gebruiksmogelijkheden. Er is een grote centrale ruimte met meerdere aangrenzende vergader- en werkruimten. Daarnaast is het heerlijk werken en ontspannen in de omliggende groene buitenruimte.

Wandel eens door het Voedselpark en de ‘Steentuyn’ of ontdek de boomkikker in het struweel.© 2022 Stichting De Steenfabriek Udenhout