STEENFABRIEK D’N OVEN

Onze Stichting is gevestigd op een oud industrieel complex bekend als Steenfabriek D’n Oven in Udenhout. Deze Steenfabriek is in 1890 gesticht en beleefde zijn hoogtepunt in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Toen werden er zo’n 28 miljoen stenen per jaar geproduceerd. Eén op de 50 huizen in Nederland werd toen gebouwd met stenen uit Udenhout. De grote waterplassen, De Leemputten, zijn stille getuigen van deze enorme productie.

In de jaren ’90 viel het doek voor D’n Oven. Nieuwe bouwmethoden en moordende concurrentie waren hier debet aan. Via-via kwam het fabrieksterrein in 2007 in handen van http://www.brabantslandschap.nl

Het gebied vormt een unieke plek die een ecologische verbindingszone is tussen De Brand en de Loonse en Drunense Duinen aan de ene kant en Het Groene Woud met de Oisterwijkse Vennen aan de andere kant. Dieren als de boomkikker kunnen hierlangs nieuwe leefgebieden bereiken en genen uitwisselen met populaties elders. Deze plek ligt als een soort navel midden in het van Gogh Nationaal Park.

Een wandelroute van Brabants Landschap laat u dit gebied en z’n natuurlijk transitie van industrieel complex naar nieuwe natuur van dichtbij ervaren Struin eens door het puin.