Iedereen is onderdeel van één of meerdere leefsystemen: gezin, familie of een team van collega’s.  Bert Hellinger, de grondlegger van Systemisch werk, heeft ontdekt dat er wetmatigheden en ordeningen zijn in elk systeem, die vaak voor ons blote oog verborgen blijven. Ervaar je problemen of belemmeringen die lastig te verklaren zijn, dan kan een familie-of systeemopstelling deze verborgen dynamieken zichtbaar maken. 

In deze cursus maak je kennis met en ervaar je de beginselen van Familieopstellingen. Wellicht heb je al vaker over Familieopstellingen gehoord, of heb je al eens een opstelling meegemaakt, en wil je nu eens ervaren of het jou iets brengt.

Wat leer je?

We behandelen in deze cursus de meest essentiële en belangrijkste systemische principes. Je krijgt inzicht in jouw eigen systemische bedding en je leert door een systemische bril naar je eigen verleden en heden te kijken.

Natuurlijk gaan we je systeem van herkomst opstellen en daarmee maken we verborgen dynamieken zichtbaar. Ook leer je de belangrijkste systemische werkwoorden, principes die de kwaliteit van relaties bepalen.

We gaan onderzoeken, ontdekken, doen, voelen en ervaren.

Dit houdt concreet de volgende onderdelen in:

Kennismaken met achtergronden en grondbeginselen van Familieopstellingen

Leren en herkennen van de systemische wetten: Binding, Ordening en Balans

Reizen door de systemische werkwoorden: Uitreiken, aannemen, dragen, leunen en buigen.

Ervaren van het wetende veld, het fenomenologische principe binnen opstellingen

Kijken door een systemische bril: op een systemische wijze leren kijken naar een vraag.

Elke deelnemer gaat zelf ervaren wat zijn/haar plek is in het gezin van herkomst. In jouw Familieopstelling maak je kennis met ‘Jouw plek’: Je brengt de vraag in: ‘Wat is jouw plek in jouw gezin van herkomst?’ Je kiest representanten, jouw medecursisten, uit voor jouw ouders, je broers en zussen. En geeft ze een plek in de ruimte. Welke plek neem jij in? Op deze manier ga je ontdekken wat jouw eigen bewegingen zijn in je systeem van herkomst.

Je bent één keer de vraagsteller in jouw eigen Familieopstelling. En de andere keren ben jij representant voor de andere deelnemers.

Onderzoeken, ontdekken, doen, voelen en ervaren.

Aantal lessen: 5

Donderdagochtend van 9.45-12.45 uur

Op 7 , 14, 21, 28 juni en 5 oktober 2023

Jouw bijdrage: €175,00

Lesmateriaal: Manual €15,00

Aantal deelnemers: 5 of 6

In de Steenfabriek in Udenhout

Heb je interesse en wil je je aanmelden? info@ksieje.nl

Mijn eerste kennismaking met Familieopstellingen

Tijdens mijn opleiding Systemisch Coachen in 2016 kwam ik voor de eerste keer in aanraking met Systemisch werk en Familieopstellingen. We deden een opstelling met de vraag: ‘Wat is jouw plek in jouw gezin van herkomst?’ Je hebt een veld, het wetende veld en daar gebeurt het.

Ik mocht representanten, mijn medecursisten, uitkiezen voor mijn vader, mijn moeder, mijn twee broers en mijzelf en ons allemaal een plek geven in de ruimte, het zogenaamde wetende veld. Wat een inzicht gaf mij dat! Ik werd mij bewust welke plek ik innam, wat ik in mijn gezin deed, welke taak ik op mij nam, welke beweging ik maakte. En dat deed ik niet alleen binnen het gezin, ook daarbuiten. Daar was ik mij niet van bewust.

Door tijdens de opstelling een helende beweging te maken, ieder op zijn/haar eigen plek, gaf en geeft dat rust. Dit smaakte naar meer! Inmiddels heb ik mijn opleidingen Familieopstellingen en NLP-trainersopleiding afgerond.

Vorig jaar werd ik door de Volksuniversiteit Oss uitgenodigd, en uitgedaagd om een cursus Familieopstellingen te verzorgen. Ik vind het superleuk om te doen. De deelnemers meenemen in de theorie en daarna laten doen, voelen, ervaren en bewust worden.

En nu dus voor Volksuniversiteit Breda, Cursushuis Midden-Brabant en in De Steenfabriek in Udenhout.

Ik heb er zin in!

Ksieje graag, Lianne Staps